Saker du inte visste om bubbelplast

22 dec

Att Bubbelplast är effektivt för att förpacka föremål inför frakt eller förvaring vet nog de flesta, liksom att det är rätt så kul att spräcka bubblorna. Men kanske finns det andra sker du inte visste om bubbelplasten. Läs vidare för att få reda på mer om bubbelplast!

Bubbelplastens uppkomst

Visste du att det aldrig var tänkt att bubbelplasten skulle bli just bubbelplast?
Det upptäcktes som en ren slump, och mycket på grund av en annan misslyckad uppfinning. För över 50 år sedan, skulle den amerikanske ingenjören Alfred W. Fielding och den Schweiziska uppfinnaren Marc Chavannes skapa en tredimensionell tapet. Det gjorde de genom att sätta ihop två duschdraperier på så sätt att luftbubblor fångades mellan dem. Produkten blev dock ett misslyckande och sålde inte. Men skam den som ger sig. De försökte därför sälja materialet som växthusisolering istället, men inte heller så lyckades de sälja produkten. Som tur är kom en av deras medarbetare på att materialet kunde användas som förpackningsmaterial. Så skapades bubbelplasten, av företaget Sealed Air Corporation. Och tur var väl det. Och numera används det faktiskt även för att isolera växter och växthus.

Nya användningsområden

Bubbelplastens tillverkare, Sealed Air Corporation, skapar varje år en tävling för unga uppfinnare, och priser går till de e som lyckas komma på kreativa och nya sätt att använda bubbelplast. Några exempel på idéer som har uppkommit på detta vis är:

  • Isolering för hundkoja
  • Akut och temporär isolering av fönster och glasdörrar
  • Bordstabletter för barn
  • Inbrottslarm
  • Sovsäck för nödsituationer
  • Skydd för frukt och grönsaker i kylskåpet

Isolering för växter, avslappning och terapi

Det finns även några äldre användningsområden som är mindre kända.
Många tänker främst på frakt och förvaring av varor när de tänker på bubbelplast. Men ett annat mycket vanligt användningsområde är för att värmeisolera växter. Bubbelplasten har en isolerande förmåga, och kan användas exempelvis för att värmeisolera krukväxter när det är kallt, eller som isolering i växthus. Denna bubbelplast kallas även för isolerplastfolie. Du kan spara ca 45% värme med hjälp av bubbelplast. Dessutom riskerar du inte att det blir för mörkt, eftersom bubbelplasten släpper igenom ca 80 % ljus.

Visst är det kul att spräcka bubblorna på bubbelplast. Ibland är själva bubbelplasten roligare än det paket som packats in i den. Men det är inte bara roligt att spräck bubblorna. För många har det en avstressande, avslappnande eller till och med terapeutisk verkan.