Att väga kvalitet mot pris vid köp av cykel

30 nov

Att väga kvalitet mot pris vid köp av cykel

Mycket om att köpa en cykel handlar om hur man har tänkt använda den. En klassisk herr- eller damcykel kan räcka väldigt långt om man mest ska använda cykeln i vardagen. Det finns idag många olika bra modeller på marknaden som inte behöver kosta många kronor att köpa. Om man dock är beredd att lägga lite mer pengar kan man få betydligt mer cykel.

Olika cykeltyper är olika dyra

Som ovan nämnt behöver en helt okej herr- eller damcykel inte kosta särskilt många kronor. Om du däremot vill ha en racercykel till exempel, behöver du lägga betydligt mer för att få en modell som anses vara okej, även om du inte direkt har som ambition att vinna tävlingar med den.

Samma kan sägas gälla med mountainbikes. Om du verkligen vill ha bra bromsar, stötdämpning och god växelprecision behöver du lägga ganska många tusenlappar. Om det dock räcker med en mountainbike som är helt okej, och som ändå ger dig körglädje, kan du komma undan ganska billigt. Om du bara ska använda cykeln för att till exempel komma till jobbet eller mataffären, behöver en klassisk t.ex. damcykel inte kosta särskilt mycket pengar alls. Allt handlar om tänkt användningsområde.

Att tänka på för att inte betala mer än du behöver

Samtidigt som cykeln ska vara av bra kvalitet, vill man givetvis inte betala mer än vad man behöver. Ska du göra några tillägg på cykeln sedan, är det bra att köpa rätt från början. Till exempel:

  • Har du planer på att montera en cykelkorg eller pakethållare, är det viktigt att se till att ramen är gjord för detta. I många fall är det dock smidigare att köpa en damcykel med dessa attiraljer redan monterade. De återfinns i nästan alla cykelbutiker och brukar inte vara alltför dyra.
  • Planerar du att sätta fast många detaljer och tillbehör på cykeln, är även detta bra att ha i åtanke på förhand. Många mängdproducerade cyklar, till exempel damcyklar (men också av andra typer) lämpar sig inte alltid särskilt väl för detta. Beroende på vilka tillbehör du planerar att montera, kan det vara bra att gå till en mer nischad cykelbutik för att få hjälp och råd.