Brixo är en utmanare på den svenska finansmarknaden

9 nov

På senare år har det dykt upp flera utmanare till de traditionella bankerna på den svenska finansmarknaden. En av dessa är nischbanken Brixo – ett svenskt fintechbolag som utmanar storbankerna genom att erbjuda sina kunder flexibla kontokrediter. Dessa krediter har flera fördelar jämfört med vanliga banklån. Läs mer om fördelarna med dessa nedan samt huruvida svenska fintechbolag kan ersätta de traditionella bankerna eller ej!

Fördelarna med en kontokredit jämfört med ett lån

En kontokredit har flera fördelar jämfört med ett helt vanligt banklån, såsom att:

  • Du kan låna pengarna om och om igen. Till skillnad från ett lån kan du använda en kontokredit för att låna pengar om och om igen.
  • Du betalar bara ränta för de pengar du använder. Du slipper dessutom betala ränta på den del av krediten som inte används.
  • Den kan användas som en buffert. Du kan använda din kontokredit som en slags buffert på så vis att du nyttjar den utifrån ditt aktuella behov.

Kan Brixo och andra fintechbolag ersätta de traditionella bankerna?

Det finns såklart såväl för- som nackdelar med både fintechbolagen och de traditionella bankerna. Bägge dessa aktörer har sina styrkor respektive svagheter. Ett fintechbolag som Brixo utgör ett hot mot storbankerna tack vare att företaget har en mindre organisation och därmed är mer snabbfotade. Dessutom använder de sig av den senaste tekniken för att jobba mot sina mål. De kan också anpassa sitt utbud av finansiella tjänster och produkter för att bättre motsvara sina kunders behov. Trots detta behövs förmodligen bägge dessa typer av banker för att banksystemet ska må bra även fortsättningsvis.

Storbankerna har nämligen en stor kunskap och kännedom om branschen och finansmarknaden. Denna kunskap tar lång tid att ackumulera vilket gör att de har ett försprång på denna punkt. De har ju trots allt varit verksamma i många decennier och därmed hunnit samla på sig en hel del kunskap under denna tid.

Därför bör man förmodligen inte se storbanker och nischbanker som rena och skära konkurrenter och ärkefiender. Istället bör vi kanske betrakta dem som komplement till varandra. Precis som Brixo och andra nischbanker så tydligt har visat tycks det dessutom finnas plats för bägge dessa typer av aktörer på den svenska finansmarknaden idag.