Bra att veta om djurförsäkring

24 okt

Hund, katt eller häst? Det finns många som har husdjur och för dom flesta är djuret en del av familjen. Flera av dessa väljer att ta en djurförsäkring – främst som skydd mot höga veterinärkostnader. Läs mer om sådana försäkringar här – vad dom består av samt om det är bra eller onödigt att teckna en.

En djurförsäkring består av olika delar

Bra att veta om en djurförsäkring är att den består av flera olika delar. En grundförsäkring ger ekonomisk ersättning för veterinärvård, till exempel om djuret blivit sjukt ett skadat sig. Detta räcker oftast för ”vanliga” sällskapsdjur men det finns även flera olika tillägg som är möjliga att göra.

  • Olika tillägg – Det finns som sagt flera tillägg att göra i en djurförsäkring men det är inte nödvändigt för alla. Den som däremot har djur som används i avel, djur som arbetar eller djur som har behov av rehabilitering kan ha nytta av olika tillägg.
  • Livförsäkring – en livförsäkring är också ett slags tillägg, vilket kan ge ersättning om djuret avlider. Det är ett ganska dyrt tillägg som kanske inte är nödvändigt för en hund eller katt men som kan vara bra för dyrare djur, så som hästar. Livförsäkringen ger ofta en ersättning på samma summa som inköpspriset minus självrisk.

Vilka delar som är nödvändiga i en djurförsäkring beror alltså till stor del på vilket typ av djur det gäller och vad det används till. För katter, sällskapshundar och smådjur räcker det som sagt gott och väl med en grundförsäkring – som ger ersättning för olika typer av veterinärvård. Givetvis finns en självrisk i alla typer av försäkringar men sett till vad undersökningar och behandlingar kostar hos en veterinär så är det en liten summa.

Bra eller onödigt?

En djurförsäkring är en löpande utgift under hela djurets liv och vissa tycker att det är onödigt och dyrt. Det är dock bra att ha i åtanke att eventuella veterinärkostnader i samband med sjukdom eller skada troligen blir ännu dyrare och dessutom innebär det en hög summa vid ett specifikt tillfälle. Det är inte ovanligt att veterinärbesök uppgår i tusentals kronor men med en djurförsäkring behöver ägaren inte oroa sig för kostnaderna på samma sätt.

Det finns egentligen inga nackdelar med att försäkra sitt djur – förutom att det kostar pengar. Det ger däremot en stor trygghet – vilken definitivt kan vara värd dom kronorna.