SMS-lån och onlinekredit

17 okt

Det finns idag ganska många alternativ på marknaden om du behöver låna pengar. Vi har tidigare diskuterat skillnaderna mellan SMS-lån och kreditkort. Vi ska nu jämföra sms lån med något som kallas för onlinekredit. Förenklat kan man säga att SMS-lån är bra om du behöver låna till något speciellt medan en onlinekredit kan vara lämpligt om du vill ha en permanent buffert.

Vad är SMS-lån?

SMS-lån är ett ganska litet lån, ofta i storleksordningen 500 till 10 000 kronor, men ibland mer. Pengarna betalas snabbt ut till ditt bankkonto efter det att lånet beviljats. Återbetalningstiden är också ofta rätt så kort. Det finns SMS-lån där man kan ha så pass kort återbetalningstid som 1 till 3 månader även om många långivare även erbjuder en längre återbetalningstid.

Vad är onlinekredit?

På marknaden finns det numera även något som kallas för onlinekredit. Det kan liknas vid ett konto där du har ett beviljat kreditbelopp som du kan föra över till ditt bankkonto om du skulle behöva låna pengar. När du för över pengar till ditt bankkonto börjar räntan att räknas för det belopp som du fört över. När du sedan kan betala tillbaks pengarna för du över dem till ditt konto hos långivaren.

Likheter

Både SMS-lån och onlinekrediter är snabba lån. Ofta kan man få pengarna redan samma dag eller dagen därpå i bägge fallen. Bägge typerna av lån är också lättare att få än till exempel privatlån. Det är möjligt att låna pengar via både SMS-lån och onlinekredit om man har betalningsanmärkningar. Det är också möjligt att undvika UC i bägge fallen (även om kreditupplysning ändå görs via ett annat bolag).

Skillnader

Trots likheterna finns det flera skillnader mellan SMS-lån och onlinekrediter. När du tecknar ett SMS-lån får du en återbetalningsplan att följa. Det gör att du vet exakt hur mycket du ska betala och hur länge. Onlinekrediter däremot har bara ett minimibelopp som måste betalas varje månad. Det gör att det är lätt att tappa kontrollen över skulden om man har en onlinekredit eftersom det inte finns någon återbetalningsplan.

En annan skillnad är att SMS-lånet är ett lån som du tar och sedan betalar tillbaks. Därefter är det ur världen. En onlinekredit däremot finns kvar efter att du har betalat tillbaks skulden. Det gör att du kan låna pengar om och om igen om du bara betalar tillbaks med jämna mellanrum. Det kan vara både en fördel och en nackdel. Ibland är det bättre att inte lockas att använda krediten igen.

En tredje skillnad är att för ett SMS-lån bestämmer du på förhand hur mycket du vill låna. För en onlinekredit däremot har du ett maxbelopp som du kan ta ut men du behöver inte använda pengarna om du inte vill.

Vad är bäst?

Vad som är bäst beror på dina behov och på dig som person. Om du behöver pengar snabbt för ett särskilt ändamål är troligtvis ett SMS-lån det bästa valet. Risken är då lägst att du blir sittande med obetalda skulder. Om du däremot är ute efter en buffert, ja då passar en onlinekredit bättre.