Jämför banker och spara pengar

22 feb

Ditt bankkonto och dina lån är två av dina allra viktigaste ekonomiska produkter. Bankkontot är generellt sett den produkt som du använder för att ta emot din lön, betala dina räkningar och spendera pengar på daglig basis. Och dina banklån gör det möjligt för dig att köpa ny bil, investera i en bostad åt dig och din familj samt få tillgång till pengar när du behöver dem för andra ändamål. Med tanke på hur viktiga dessa faktorer är för din ekonomi, är det egentligen lite märkligt att inte fler jämför banker för att få bättre räntor på sina lån och/eller bankkonton. Men det finns potentiellt sett en hel del att tjäna på att göra just detta!

Därför är det viktigt att du jämför banker

Du kanske har haft samma bankkonto sedan din ungdom, men om du visste hur stor skillnad det är mellan de olika konton som finns tillgängliga på marknaden skulle du sannolikt bli förvånad. Det kan vara aktuellt att byta bank av flera olika anledningar: Du kan till exempel få bättre ränta på ditt bankkonto hos en annan bank, någon slags bonus för att du byter bank eller så kan du få lägre avgifter på dina bankkonton och lägre ränta på dina lån.

När du jämför banker i syfte att få högre ränta och lägre utgifter på ditt bankkonto, finns det vissa saker att ta hänsyn till:

  • Hur mycket pengar ska du spara på ditt nya konto? 
Ofta finns det inga minimikrav, men vissa banker kan ha konton där du behöver sätta in en viss summa i samband med att du öppnar kontot. Denna summa varierar – den kan vara så liten som 100 kr eller så stor som 100 000 kr. Detta är förstås information som du vill få när du jämför olika banker.
  • Har du tänkt göra uttag från kontot? 
Om så är fallet bör du kontrollera huruvida det tillkommer avgifter i samband med uttag. Du bör även säkerställa att kontot är kompatibelt med alla de funktioner du önskar använda, såsom internetbank. Detta är en funktion som inte alltid finns tillgänglig för sparkonton men däremot för lönekonton.

Det finns förstås mer att tänka på när du jämför banker, men ovanstående information utgör en bra startpunkt!