Köpa guld – tips och råd

16 nov

Att köpa och sälja aktier är vanligt bland privatpersoner, men att köpa guld är mer ovanligt. Det finns dock dom som gör det vilket kan ske både som inflationshedge, långsiktig investering eller som en ”rolig grej”. Nedan följer några tips och råd för blivande guldhandlare.

Läs på om att köpa guld

Ett ganska självklart tips när man ska ta sig an något nytt är att läsa på och det gäller även för den som är intresserad av att köpa guld. Det finns en hel del artiklar inom ämnet att hitta på nätet. Guld är trots allt en tusenårig handelsvara så det finns både historia och modern information att hitta.

Ett tips är att leta specifikt efter artiklar och texter som handlar om att köpa guld – även här finns en hel del att hitta, där man kan få matnyttiga tips inför ett köp.

Håll koll på priset

Guld har som sagt varit en handelsvara i tusentals år och något som är ganska unikt är att det i princip aldrig tappar i värde. Visst kan det komma dippar men generellt håller det ett ganska jämnt värde – och har gjort under en lång tid. Det gör såklart också att det kan vara svårt att tjäna stora pengar på att göra guldaffärer men det man kan göra för att lyckas så bra som möjligt är att helt enkelt hålla koll på priset. Även det kan man enkelt göra på nätet – där man dessutom kan se guldprisets upp, – och nedgångar i realtid.

Var kan man göra köpen?

Har man läst på ordentligt om att köpa guld, hittat bra tips från andra som kan sin sak och dessutom kollat upp priset är det kanske dags att göra det första köpet. Köpa guld kan man göra på flera sätt – men att gå in i en guldsmedsaffär och köpa på sig en massa smycken är inte rätt väg att gå.

Däremot finns flera guldhandlare på nätet som både köper och säljer guld i olika former, så som:

  • Guldtackor
  • Smycken
  • Mynt

Ett annat sätt att köpa guld, där man dessutom kan göra bra fynd, är på auktioner och liknande. På nätauktioner finns ofta olika typer av guld till försäljning och genom att hålla koll regelbundet kan man också lyckas med bra affärer.