Tänk på detta vid lånefrågor

24 sep

Det är inte alltid som man har råd med att köpa det som man vill ha. Som tur är så kan man i de allra flesta fall låna pengar av en långivare då, till exempel när man ska köpa en ny bil eller bostad. Man kan också behöva ta mindre lån ibland, när man exempelvis behöver renovera hemma eller köpa en ny dyr hushållsapparat på avbetalning. Att låna pengar kan ibland verka som en lite för lätt lösning och det är inte alla som faktiskt tänker efter noga innan, det är trots allt ett ganska viktigt och stort beslut och speciellt när det rör sig om stora summor pengar som det kommer ta en lång tid att betala tillbaka.

Vad man ska tänka på innan man ska låna pengar

För att man ska slippa oroa sig när man lånar pengar så kan det vara värt att tänka igenom lite olika aspekter av ett lån först och hur det går till.

  • Det finns olika sorters lån, till exempel bolån och lån utan säkerhet. När man tar ett lån utan säkerhet så behöver man inte berätta för banken vad de lånade pengarna ska användas till. När man tar ett bolån å andra sidan så använder banken själva bostaden som säkerhet, i fall att man inte skulle betala tillbaka hela lånet.
  • Man ska bara ta ett lån om man verkligen behöver det. Att låna pengar kan bli dyrt i längden om man inte ser upp!
  • Man ska heller aldrig låna mera pengar än vad man är säker på att man verkligen behöver. Avgifter och räntor stiger ofta ju högre lånebeloppen är och det tar sannolikt också längre tid att betala tillbaka det.
  • Innan man lånar pengar måste man vara helt säker på att man utan tvekan har det som krävs för att kunna betala tillbaka lånet inom den angivna tidsramen som långivaren godkänner. Man måste också fundera på vad som skulle hända med ens förmåga att betala tillbaka sitt lån om man till exempel skulle bli arbetslös.

Ett sista råd

Innan man tecknar ett avtal för ett lån så är det värt att jämföra olika långivare eftersom att de har olika villkor för exempelvis återbetalningstid, ränta och avgifter. Om man är osäker så kan man alltid vända sig till en låneförmedlare. De kan hjälpa en med det mesta som man behöver veta när man ska låna pengar.