Fem steg för att hitta billån med låg ränta

18 jun

Så här får du billån med låg ränta. Det är lättare än vad många tror.

Jämför många alternativ via låneförmedlare

Att jämföra många olika alternativ är kanske det viktigaste steget för att hitta ett billån med låg ränta. Det skiljer sig nämligen kraftigt mellan olika långivare kring vilken räntenivå de kan erbjuda. En del vänder sig primärt till personer med låg kreditvärdighet, och erbjuder generellt höga räntenivåer, medan andra långivare vänder sig till mycket kreditvärdiga låntagare.

Enklast sker denna jämförelse via en låneförmedlare. Då skickas enbart en ansökan in varpå 20 – 40 banker och kreditbolag får ge förslag.

Jämför effektiv ränta

Det finns kreditbolag som marknadsför sig med att ha ”billån med låg ränta” men där den totala kostnaden ändå blir hög. Detta på grund av exempelvis uppläggningsavgift och aviavgifter. Det bästa sättet är därför att jämföra effektiva räntan på de olika lånealternativen. Effektiv ränta speglar nämligen både räntan och övriga avgifter.

Kontrollera bilhandlarens alternativ

Ska bilen köpas via en bilhandlare bör deras finansieringslösning tas med i jämförelsen. De allra flesta bilhandlare erbjuder nämligen sina kunder billån. Detta sker generellt i samarbete med ett kreditbolag.

Låna med säkerhet

Att bilhandlare generellt kan erbjuda låg ränta beror på att bilen används som säkerhet. I korthet betalas minst 15 % kontant, eller med inbytesbil, varpå resterande summa får användas för finansiering av bilen. Bilhandlaren kan sedan, om lånet inte återbetalas, ta tillbaka bilen.

Bilägaren får alltså inte sälja bilen till någon annan under lånets löptid. Om så önskas måste lånet direkt lösas till fullo.

Lättare att få billån med låg ränta vid god kreditvärdighet

Oavsett om bolån, privatlån eller billån önskas tecknas kommer banken att genomföra en kreditupplysning och utifrån den göra en kreditbedömning. En bedömning som påvisar risken för att låntagaren inte kommer att kunna betala tillbaka lånesumman.

På en kreditupplysning framgår det exempelvis taxerad inkomst, andra lån och krediter samt betalningsanmärkningar. En person som har många andra lån kommer anses ha sämre kreditvärdighet och därmed ha svårare att få låg ränta. Genom att betala av smålån och stänga öppna krediter kan alltså kreditvärdigheten förbättras och bättre lån erbjudas.

Lycka till med att hitta billån med låg ränta – kom ihåg att det lönar sig att jämföra och förstå vad som ligger bakom bankernas räntenivåer.