Blancolån – en introduktion

19 jan

Vill du veta mer om Blancolån? Då har du kommit rätt. Här berättar vi vad ett blancolån är för något, vilka fördelar det har och hur du skaffar ett.

Blancolån- ett lån utan säkerhet

Ett blancolån är, kort sammanfattat, ett lån utan säkerhet. Av den anledningen har de ofta högre ränta än andra lån. Eftersom räntan är relativt hög är det vanligt med blancolån vid mindre summor pengar, ungefär mellan 5000 och 500 000 kr. räntan brukar ligga på mellan 3% – 22%, det kan alltså skilja sig ganska mycket åt. Ofta är räntesättningen individuell, den bestäms alltså efter dina specifika förutsättningar. Eftersom det inte finns någon säkerhet för blancolånen måste den som lånar ut pengar, borgenären, räkna med att den som lånar pengar, gäldenären, har vilja och möjlighet att betala tillbaka lånet. En anledning till den höga räntan är just att borgenären inte kan vara helt säker på att få tillbaka pengarna. Motsatsen till ett blancolån är ett hypotekslån, vilket kräver att du sätter något som säkerhet för lånet, och som i gengäld har lägre ränta.

Så tecknar du ett blancolån

Om du vill ha ett blancolån kan du vända dig till de flesta banker. Bankerna har dock ofta en gräns på hur mycket pengar de lånar ut på det här viset. Vissa banker kan ge dig bonus och andra fördelar om du väljer att teckna ett blancolån med just dem. Så kolla upp var det är mest fördelaktigt för just dig att teckna ett blancolån. Hör efter vad räntesatsen kommer att vara hos olika långivare. Eftersom räntesatsen ofta är individuell är det viktigt att du sätter dig i kontakt med bankerna istället för att bara läsa på deras hemsidor. Fundera även på hur länge du kommer att behöva ha lånet, och hur hög kostnaden därmed blir. Eftersom räntekostnaden är relativt hög är det inte någon bra idé att ha ett blancolån under allt för lång tid.

Fördelar med ett blancolån

Ett blancolån är relativt enkelt att teckna, eftersom du inte behöver ställa någon säkerhet mot lånet. Som sagt kan det ge dig olika bonusar och liknande. Det här är ett bra lån för dig som behöver pengar relativt snabbt, och som samtidigt inte behöver låna dem under särskilt lång tid.