Kreditkort till företag – att tänka på vid valet

17 sep

Kreditkort till företag – att tänka på vid valet

Idag finns det många som erbjuder kreditkort till företag och har man behov av ett sådant finns många saker att tänka på. Kostnaderna kan skilja sig på flera punkter, även om själva kortet kanske är kostnadsfritt att skaffa. Årsavgift, ränta och valutapåslag är några saker.

Som företag kan behoven variera stort. Flera medarbetare kan ha behov av kreditkort. Det kan dock finnas olika kreditnivåer som används. Kortföretag nu för tiden är erfarna vad gäller att skräddarsy kortupplägg. Läs mer om vad som är bra att tänka på inför valet av kreditkort på crediwizz.com.

Jämför flera kreditkort till företag

Idag finns en uppsjö av kreditkort till företag och det är därför bra att sätta sig ner och jämföra. Det är särskilt viktigt att läsa igenom villkor, även det finstilta, för att undvika tråkiga överraskningar längre fram.

  • Årsavgift – Den första saken man bör kolla upp och jämföra när man letar kreditkort är årsavgiften. Den kan ligga på alltifrån 200 till 500 kronor och måste betalas även om kortet inte används.
  • Ränta – Hur hög ränta gäller vid kreditkortsköp och avbetalning? På många kort finns en räntefri period som ibland ligger på 30 dagar och ibland upp till 60 dagar. Vet man med sig att man kommer köpa saker på avbetalning under än längre tid än den räntefria perioden är denna punkt särskilt viktig att kolla upp.
  • Valutapåslag – Behöver du använda kortet utomlands? Då bör du även kolla upp vad valutapåslaget ligger på. Det nämns ofta i procent, exempelvis 2% av den totala summan.
  • Uttagsavgift – Även uttagsavgiften brukas anges i procent på den summa man ska ta ut. Det är sällan kontanter används idag, men behöver du göra det är även detta viktigt att kolla upp innan du skaffar ett kreditkort.

Behöver man ett kreditkort?

Det finns många fördelar med att ha ett kreditkort till företaget – om man verkligen har behov av ett. En av fördelarna är att alla köp som genomförs, förutsatt att det sker med kortet, samlas på en och samma faktura. Det blir därmed lätt att hålla reda på utgifterna. En annan fördel är att man kan dela upp betalningarna om man av någon anledning behöver genomföra ett stort eller kanske oväntat köp, som man egentligen inte har budgeterat för.

Bara det sistnämnda kan faktiskt vara en anledning till att man kan behöva ett kreditkort, för att kunna göra en viktig eller nödvändig investering. Har man inga direkta utgifter eller om väldig få köp genomförs, kanske man däremot inte behöver ett.