Tips för att hitta bästa elleverantören

22 dec

Det finns många elleverantören på marknaden att välja bland för den som ska teckna ett elavtal – men vilket är egentligen bäst? Det enkla svaret är att det skiljer sig – framför allt beroende på hushållets förbrukning och behov. Nedan följer några tips för att hitta bästa elleverantören för just dig och ditt hushåll.

Utgå från hushållets förbrukning och behov

Det finns inget generellt svar på vilket elbolag eller avtal som är bäst för alla. Ett alternativ kan vara bra för någon men inte alls för en annan och för att hitta bästa elleverantören är det avgörande att utgå från hushållets elförbrukning och andra behov. Några saker som kan komma att påverka är till exempel:

  • Om elen ska komma från förnybara källor, så som sol och vind, eller inte
  • Boendeform
  • Om fast eller rörligt elpris önskas

Just avtalstyp kan vara avgörande för den som vill hitta alternativet – dom flesta erbjuder både fasta och rörliga elavtal men det finns även bolag som erbjuder timprisavtal. Timprisavtal passar hushåll som har möjlighet att anpassa förbrukningen till när elpriset är som lägst, vilket förstås kräver en del planering.

Med ett rörligt avtal betalas ett genomsnitt på det elpris som varit under månaden och med ett fast betalas ett fast pris varje månad. Det finns för- och nackdelar med alla alternativ så fundera noggrant igenom vad som är mest lämpligt, för att kunna hitta bästa elleverantören och avtalet för ditt hushåll.

Jämför flera alternativ för att hitta bästa elleverantören

För att hitta bästa elleverantören är det bästa sättet att jämföra flera olika alternativ utifrån dom behov och önskemål som finns. Priset är en avgörande faktor för många och förstås värt att kolla på – speciellt för den som är ute efter ett avtal med fast pris. Med ett rörligt eller timprisavtal följer det priserna på elmarknaden och brukar därmed inte skilja sig allt för mycket mellan dom olika bolagen.

Förutom att jämföra priser finns även flera andra saker som är bra att ta reda på – till exempel vad nuvarande och kommande bolag har för bindnings- och uppsägningstider. Kontrollera också vilka eventuella avgifter som tillkommer, till exempel månadsavgift, och gärna även omdömen och kundnöjdhet. För att snabbt hitta bra information kan en jämförelsesida för elbolag- och avtal komma väl till pass och en sådan kan hittas genom en enkel sökning.