Så mycket får en läkare i lön i Norge

30 jun

Det finns många sköna tusenlappar som du kan tjäna på att börja jobba på den västra sidan om riksgränsen mot Norge. Detta känner nog de allra flesta redan till vid det här laget. Men kan löneskillnaderna mellan de bägge länderna kanske vara större än vad många egentligen tror? Hur mycket får en läkare i lön i Norge egentligen? Detta ska vi försöka ta reda på genom att djupdyka i data kring lönesättningen i de båda nordiska länderna!

Hur mycket får en läkare i lön i Norge i genomsnitt?

I Svenska Dagbladet kunde man i en artikel från slutet av 2021 ta del av siffror från SCB samt den norska motsvarigheten. Denna data visade att det fortfarande finns en betydande löneskillnad mellan Sverige och Norge. Så samma jobb ger alltså väldigt olika betalt beroende på i vilket av de bägge länderna du jobbar.

Men hur mycket får då en läkare i lön i Norge i genomsnitt? Den statistik som publicerades i SVD visar att en norsk läkare i genomsnitt tjänar 86 350 kronor i månaden medan motsvarande siffra för en svensk läkare är 79 200 kronor.

Nu har ju dock denna data några månader på nacken och lönerna kommer sannolikt justeras uppåt under den närmaste tiden. Men det viktiga är att det finns en skillnad i lönesättningen mellan de båda länderna och att denna är till fördel för norska läkare. Så om du vill kunna höja din lön på ett enkelt men effektivt sätt bör du alltså fundera på att bli läkare med lön i Norge.

Lönen för bemanningsläkare sätts individuellt i vårt grannland

En viktig faktor att ta hänsyn till när man pratar om löner och skillnaderna i lön mellan de båda länderna är hur lönerna sätts. När du väljer att jobba som bemanningsläkare i Norge kan du räkna med att din lön alltid sätts individuellt. Det innebär att faktorer som dessa kan påverka din lönesättning i olika riktningar beroende på din profil:

  • kompetens
  • utbildning
  • arbetslivserfarenhet.

Ju mer av respektive egenskap du har desto högre lön kan du också få. Detta är därmed fördelaktigt för dig som har en hög utbildning, lång arbetslivserfarenhet och dessutom en spetskompetens!