Intresset för elcyklar ökar

28 jul

Fler och fler svenskar köper en elcykel. För många cyklister gör en elcykel att vardagsmotionen eller pendlandet blir lite enklare och lite roligare. Köper du en elcykel kan du på lång sikt faktiskt spara in pengar. Du kommer inte att behöva köpa bensin och elcyklar är alltid billigare att reparera jämfört med en bil. Du behöver heller inte göra en besiktning varje år eller köpa dyra reservdelar. En elcykel är enkel att låsa fast i ett cykelställ vilket blir mycket billigare än att betala kostsamma parkeringsavgifter. Det här är värt att tänka på innan du slår till på en elcykel! 

Vad kännetecknar elcyklar?

En elcykel kan beskrivas som ett fordon som drivs av både din benstyrka och av en liten motor, ett hybridfordon helt enkelt. Du kan gå med din elcykel på trottoaren och även ta med den på bussen eller tåget. Det är unikt fordon som har en vanlig cykels drivkedja och även en uppladdningsbar elmotor. Elcyklar är därför flexibla och kan anpassas efter olika behov som olika människor har. Om du inte redan har provat en elcykel så bör du absolut göra det! 

Vad är det bästa med en elcykel? 

När det känns för långt att cykla till jobbet så kan en elcykel vara den perfekta lösningen. Man får upp farten och orkar cykla mycket längre, det går helt enkelt lätt att cykla även längre sträckor med en elcykel. Du kommer att få bra med motion, när du använder en elcykel kommer du att förbränna lika mycket som vid en snabb promenad. Du kommer att bli mindre stressad i vardagen när du inte behöver tillbringa timmar i bilköer eller sitta och trängas på en överfull buss i morgonrusningen. Elcyklar använder små effektiva batterier som man kan ladda upp flera hundra gånger. Du minskae användningen av fossila bränslen när du använder en elcykel. 

Vad är skillnaden mellan en elcykel och en moped? 

Elcyklar är ganska lika mopeder men elcykeln är en egen typ av cykel. Elcykeln har ju till skillnad från mopeder pedaler som kan föra cykeln framåt medan till exempel mopeder bara han röra sig med hjälp av en motor. Elcykelns motor är inte alls lika kraftfull som den motorn som du kan hitta på en moped eller andra fordon. De flesta elcyklar har en motor som gör att du kan komma upp i tjugofem kilometer i timmen. Mopeder kan ofta åka så fort som femtio kilometer i timmen. 

Pölkupyörää ostaessaehkä harkitset maastopyörää. Milloin kannattaa ostaa maastopyörän? Maastopyörä sopii nimensä mukaisesti parhaiten hiekkaiseen, mäkiseen tai muuten haastavaan maastoon. Maastopyörä sopii tietysti myös kaupunkikäyttöön ja asfalttiteille mutta melko kalliin hintansa takia valinta voi olla turha kaupunkipyöräilijälle tai pyörälijälle joka vain käyttää pyörää silloin tällöin vaikeammassa maastossa. ”Kaksysi” on maastopyörä, jonka pyörät ovat kolme tuumaa isommat kuin normaalissa maastopyörässä. Nämä maastopyörät rullaavat tasaisemmin ja sopivat hyvin esimerkiksi pidemmille työmatkoille kaupunkiajossa sillä niillä on turvallisempi ajaaa.