Brandsäkerhet är något som bör ses över i varje hushåll. Det är en billig livförsäkring som räddar många liv. Att installera rökdetektorer i varje rum kan rädda hela ditt hem från att totalförstöras om en brand skulle bryta ut. En rökdetektor varnar tidigt vid misstänt brand och är därför ett bra alternativ när du ska välja brandvarnare.
Varför rökdetektorer?
Den stora fördelen med att välja rökdetektorer och hemlarm framför andra typer av brandvarnare är just tack vare känsligheten för rök. Brandrök kan vara väldigt giftig och rökskador till följd av att man andats in brandrök är en av de vanligaste skade- och dödsorsakerna som uppstår av en brand. Därför är det extremt viktigt att ha en brandvarnare som varnar i ett tidigt skede av branden. Det kan räcka med att något håller på att brännas vid i ugnen för att en rökdetektor ska reagera, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död.
Två typer av rökdetektorer
En brand kan i många fall starta med en rökutveckling. Till skillnad från exempelvis en värmedetektor så känner rökdetektorn av minsta lilla rökbildning och du blir varnad i ett tidigt skede för en potentiell brand. Det finns två olika typer av rökdetektorer, som båda ger ett likvärdigt skydd. Den ena innehåller dock radioaktiva ämnen och håller på att fasas ut på marknaden, till fördel för en mer miljövänlig och effektiv variant.
Joniserade Rökdetektorer
Den joniserade rökdetektorn har en joniseringskammare med en radioaktiv isotop, tillsammans med två separerade elektroder. Luften mellan elektroderna blir joniserad när detektorn tar ström från batteriet. Om rök kommer in i joniseringskammaren påverkas den joniserade luften och larmet startar.
Optiska rökdetektorer
Till skillnad från den joniserade rökdetektorn innehåller den optiska inga radioaktiva ämnen. Den är alltså mer miljövänlig och dessutom utvecklad att varna även för mindre pyrande bränder, vilket är en av orsakerna till att den optiska detektorn ät på god väg att fasa ut den joniska.
Den optiska detektorn består av en ljuskälla som reflekteras mot en ljussensor. Ljusflödet påverkas när rökpartiklar tar sig in och vid upprepade störningar i flödet kommer larmet att gå.
Oavsett vilken typ av rökdetektor man väljer så har man en god chans att förebygga att en stor brand bryter ut i hemmet. Tänk på att regelbundet kontrollera att dina brandvarnare fungerar och att byta batteri minst en gång per år.