Cashback kort – vad det innebär och dess fördelar

1 maj

En av de största fördelarna med att ha ett kreditkort är att man kan få bonusar i olika former. En av dessa är att man får cashback vilket enkelt innebär att man får en återbetalning. Själva utbetalningen kan se olika ur beroende på vilket slags cashback kort man har men alla varianter är bra och har sina olika fördelar. Vad innebär det egentligen att ha ett cashback kort och vilka fördelar medför det?

När man äger ett kreditkort som har ett cashbacksystem så betyder det att man inte använder sig av bonuspoäng. Andra typer av kreditkort erbjuder ett poängsystem där man kan välja av ett visst urval av produkter i utbyte av poäng. Det innebär att man inte har frihet att bestämma vad man vill köpa. Ett cashbackkort ger istället ägaren pengar tillbaka, utan att ge någon slags krav på vad man vill införskaffa.

Olika typer av cashbackkort

Det finns två vanliga varianter på hur en cashback utbetalas:

  • Nedbetalning
  • Värdecheckar eller rabatter

Nedbetlaningen innebär att själva summan för det man måste betala i sin månadsfaktura för kreditkortet skänks. Man behöver alltså inte betala tillbaka hela beloppet. Värdecheckarna get kortinnehavaren en rabatt på ett kommande köp, det vill säga att man måste genomföra ett till köp för att den typen av förmån ska inträffa.

Jämför Cashback kort innan du gör ditt val

Var noga att jämföra olika cashbackkort innan man väljer vilket man vill ha. Alla kort har inte samma villkor och fördelar. Något som är vanligt med kort som har cashback är att de endast ger cashback i sina egna affärer eller att de ger en högre återbetalning efter köp i egen butik. Därför är det viktigt att tänka på om man vill ha cashback på alla sina köp för en mindre procentandel eller bara få cashback på speciella köp men för en större procentandel.

Det vara värt att ha i åtanke hur många dagar som man har räntefri kredit. Ju längre tid som är räntefri desto bättre eftersom det finns en risk att kort med cashback har högre ränta än vanligtvis. Av den orsaken är det bra att ha lång räntefri tid så att inte återbetalningen försvinner på grund av räntan.