Disciplin en nyckel till lyckat fondsparande

17 jun

Disciplin en nyckel till lyckat fondsparande

När du sparar i fonder är det viktigt att du har ett disciplinerat förhållningssätt till ditt sparande. Disciplin är nämligen ett nyckelord när det gäller att få en bra avkastning på sikt. Om du istället är otålig och väldigt aktiv när det gäller att köpa och sälja fondandelar samt jagar högpresterande fonder och hög avkastning, kommer ditt sparande sannolikt kosta dig pengar istället för att generera pengar.

Vem som helst kan bli en framgångsrik sparare och ett fondsparare är ett utmärkt sätt för nya sparare att komma igång med sitt sparande. Du behöver dock ha en plan när det gäller ditt sparande och även tillräcklig disciplin för att hålla dig till din plan. Du bör undvika att fatta beslut som är baserade på känslor eller ren desperation. Om du är tveksam kring dina motiv när det gäller ett investeringsbeslut kan du med fördel diskutera saken med en objektiv rådgivare.

Du som känner dig osäker på vilken typ av fond du bör spara i kan välja det säkra kortet global aktiefond. Advisor Världen är ett exempel på en globalfond från ett svenskt fondbolag (Advisor). Att spara i en aktiefond innebär alltid ett risktagande, men globalfonder är generellt sett ett bra placeringsalternativ över tid.

Byt ut lågpresterande och föränderliga fonder

Du bör byta ut fonder som sett ur ett lite längre perspektiv underpresterar. Generellt sett kommer fonder över tid studsa tillbaka efter en nedgång, så det är inte nödvändigtvis en bra strategi att göra sig av med en fond enbart på grund av att den har presterat sämre på kort sikt. Det kan dock vara läge att släppa taget om en fond som under en lite längre tid har haft en nedåtgående trend.

Fonder som byter förvaltare bör du se upp med, särskilt om fondförvaltaren byts ut plötsligt. Olika fondförvaltare använder sig av olika strategier, vilket kan få en stor inverkan på fondens prestanda. Håll även utkik efter förändringar som innebär att en fond byter inriktning så pass mycket att fonden inte längre är den fond du från början placerade i. Byt i sådana fall ut den mot en fond som fyller den aktuella fondens tilltänkta roll i din fondportfölj.