Lägre ränta på bolånet genom att pruta

17 jan

 

Lägre ränta på bolånet genom att prutaGlöm inte bort att pruta på bolånet bara för att räntorna är rekordlåga för tillfället. De flesta bolån är ganska stora och en liten ränteskillnad spelar därför roll. Även om räntorna är låga just nu finns det pengar att spara genom att jämföra bolån och ställa högre krav på din bank.

Varför pruta på räntan på bolånet?

Det är alltid bra att jämföra räntor på bolån och försöka få ner kostnaden så mycket som möjligt. Även om räntorna för bolån är lägre än för andra typer av lån betyder en liten skillnad i ränta mycket i slutändan. Bolån är inte sällan på flera miljoner kronor och en liten skillnad i ränta kan innebära en stor skillnad i kostnad. Låt oss anta att du har ett bolån på 3 miljoner kronor. Om du kan få ner räntan på bolånet med 0,5 procentenheter innebär det en initial besparing på 15 000 kronor per år! Det är helt gratis pengar som du säkert hellre gör något roligt för eller sparar istället för att skänka till banken.

Konstigt nog är det ganska ofta många som väljer att behålla bolånet som det är utan att förhandla om räntan eller leta efter ett nytt bolån. Kanske handlar det om okunskap eller en oförklarlig känsla av respekt för banken. En del har helt enkelt inte tänkt på vilken skillnad det kan ha för ekonomin om man jämför räntor på bolån och byter bank eller förhandlar ner räntan hos den nuvarande banken.

Så prutar du på räntan

Att pruta är en konst. Vissa njuter av att försöka pruta, andra upplever det som obehagligt. Vi har sammanställt våra favorittips på hur du kan tänka när du förhandlar ner räntan på bolånet.

1. Läs på och jämför räntor på olika bolån
Först och främst bör du jämföra räntor på bolån. På så vis skapar du dig en uppfattning om inom vilket intervall bolåneräntorna rör sig. Det är lönlöst att försöka pruta ner räntan under den lägsta räntan på marknaden. Be gärna om ett erbjudande från flera banker.
2. Prata med din nuvarande bank
Det finns nästan bara ett argument som biter på banken när du försöker få ner räntan på bolånet: att du är beredd att flytta bolånet till en annan bank. Om du har fått in konkreta erbjudanden från olika banker har du en bra förhandlingsposition.
3. Se upp för erbjudanden
Bankens främsta vapen för att få dig att betala en högre ränta är att paketera lånet med andra lösningar som får dig att acceptera bankens erbjudande som helhet. Det kan handla om försäkringar eller sparprodukter. Rabatt och andra fördelar brukar erbjudas. Granska sådana erbjudanden kritiskt eftersom det ofta kan innebära att du får betala ett högt pris. Inget hindrar dig från att använda flera banker.
4. Bind inte räntan
Om du binder räntan kan du inte säga upp bolånet utan att betala ränteskillnadsersättning. Om man ser på lånets hela löptid är det dessutom billigare att inte binda räntan. Fördelen med en bunden ränta är förstås säkerheten, men det kan bli en dyrt betald trygghet.